1/16

Bestaande herenwoning met hoge erfgoedwaarde (gevel en interieur) in het centrum van Gent wordt verbouwd tot een co-workingspace. De woning voldeed niet aan de kwaliteitseisen voor een kantoorgebouw.

Een kantoor is niet langer een saaie, steriele, functionele plaats. Het is een plek waar mensen samen met anderen (al dan niet intersectoraal) kunnen werken aan nieuwe ideeën, een plek waar je tot rust komt, een beetje zoals thuis, want op kantoor ben je immers meer dan thuis. Dit project biedt mensen meer dan louter een werkplek. Heb je zin om even je gedachten te verzetten – kan je wat fitnessen of relaxen in de tuin.

Het concept van Ampla House is zeer duidelijk, het biedt de gebruikers een vrije werkplek aan in gemeenschappelijke ruimtes. Reserveren is niet nodig. Neem gewoon je laptop onder de arm, vind een vrij plekje en ga aan het werk. Je mag gebruik maken van alle diensten en faciliteiten (fitness, restaurant & koffiebar, tuin,…), deelname aan events, je krijgt er technische ondersteuning en een snelle internetverbinding. Deze co-working space biedt de gebruikers tal van netwerkmogelijkheden om samen je bedrijf verder te helpen.

Dit pand met grote erfgoedwaarde (moulures, ornamenten, lambrisering, sierschouwen) werd gestript waar mogelijk en volledig structureel en technisch onder handen genomen. Zo werden alle houten vloeren die vroeger als structureel dragend –element werden gezien, vervangen door nieuwe betonvloeren rekening houden met de bestaande fundering en de toenemende gebruiksbelasting. Bestaande houten roostering werd op sommige plaatsen behouden om de bestaande moulure-plafonds te dragen.

Een goed uitgebalanceerd binnenklimaat is van cruciaal belang voor een optimaal werkklimaat. Daarom werd een volledig nieuwe verwarm -en koelingsinstallatie voorzien. De energie wordt gehaald uit de bodem en pas secundair wordt gas of elektriciteit aangewend om eventueel bij te verwarmen of te koelen.

De warme/koele lucht wordt op een dergelijke manier in de ruimte gebracht dat er nooit een onaangenaam gevoel ontstaat. Op die manier krijg je leefbare en kwaliteitsvolle ruimtes waar het aangenaam werken is.

Deze constante wisselwerking tussen interieur, erfgoed en techniek werd ook verder doorgetrokken in het plaatsen van de verlichting. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige led-verlichting die op een specifieke manier geplaatst wordt dat ze niet opvallen en zo de aandacht blijft gaan naar de ruimtelijkheid van dit waardevolle interieur.

www.amplahouse.com
www.tijd.be
www.demorgen.be